banner kate

Woorden

over leven

links levensverhalen

Katja Urban, de vrouw achter Woorden over Leven

Schrijven als redacteur

Katja (1969) is een kind van ouders die in hun vroege jeugd de Tweede Wereldoorlog meemaakten in het toenmalige Nederlands-Indië (nu Indonesië). Groot geworden met het levensmotto 'niet zeuren, maar aanpakken', studeerde ze in 1995 af aan Universiteit Nyenrode als bedrijfskundige, na eerst een HBO-opleiding Communicatie te hebben voltooid. Zij werkte enkele jaren als directieassistent en (eind)redactrice voor onderzoeksinstituut NYFER en schreef en redigeerde daar veel wetenschappelijke en sociaal-economische beleidsteksten.

Mens worden

Door wel heel erg 'niet te zeuren, maar aan te pakken,' raakte ze overspannen, ging in psychoanalyse, kwam in contact met de Indische lotgenotenvereniging INOG (www.inog.nu) en volgde diverse cursussen op het gebied van ontspanningsoefeningen, yoga, emotioneel lichaamswerk en zang. Zo kreeg zij een diep inzicht in hoe zij de mens is geworden die zij nu is en in hoe dergelijke processen verlopen.

Helen met verhalen

Vervolgens pakte ze haar werk weer op. Maar uitsluitend zakelijke teksten konden haar aandacht niet langer vasthouden, terwijl de vraag 'waarom mensen de levens leiden die ze leiden', haar mateloos bleef boeien. Nu tekent ze al jaren levensverhalen op en begeleidt ze mensen die zélf hun verhaal willen opschrijven. Daarbij maakt ze uiteraard gebruik van haar jaren als communicatiedeskundige en redactrice, maar ook van haar ervaringsdeskundigheid binnen de geestelijke gezondheidszorg en haar contacten in de Indische gemeenschap. Recentelijk maakte ze weer verbinding met haar bedrijfskundige achtergrond, door zich ook te richten op verhalen van ondernemers en organisaties.

Als grootste beloning van haar werk ervaart zij het zien opbloeien van mensen die hun levensverhaal schrijven: die daarbij tot nuttige inzichten komen in hun persoonlijkheid en in hun relaties met anderen, die moeilijke dingen gaan accepteren, eindelijk goede keuzes gaan maken in werk- en privé-leven en daarmee perspectieven creëren voor hun toekomst. Dagelijks ervaart ze het plezier en de helende werking van levensverhalen.

Weblog

Lees in Katja’s weblog over haar uitdagingen en leven als schrijfster, biografe, schrijfcoach, verhalenvertelster, moeder, echtgenote en actieve buurtbewoonster.