banner kate

banner kate

Woorden

over leven

links levensverhalen

Mami Wata

Uit mijn vertelvoorstelling Mami Wata komende zondag & 22 juni:

"Die nacht stormde het. De golven leken huizenhoog en denderden op het strand. Afiba woonde in een vissersdorpje in Afrika in een huisje aan het strand en hij luisterde naar het gedreun van de golven.

’s Morgens kwamen de vrouwen uit het dorp naar Afiba’s huisje. Het enorme, ijzeren schip van Afiba’s papa, van Baba, was leeg op een zandbank gezien. Zonder Baba. De vrouwen zeiden tegen zijn mama dat Baba wel zou zijn meegenomen door Mami Wata, de koningin van de zee.

mami wata

Mami Wata? Afiba had gehoord dat ze heel erg mooi was, goed voor het water en haar vissen zorgen, maar heel streng was voor wie niet deed wat zij wilde. De vrouwen vertelden dat Mami Wata al veel zeemannen voor altijd had mee genomen naar haar paleis op de zeebodem. Kleine Afiba rende weg, wilde dat gepraat niet meer horen.

(...)

En toch … leken de golven hem de laatste tijd iets te willen vertellen. Afiba luisterde. Zou Mami Wata echt boos op Baba zijn, omdat die met zijn nieuwe boot zoveel van haar vissen had gevangen? Zou Afiba de gevangen vissen weer terug in het water gooien? Maar wat had Mami Wata aan dode vissen?

Weer luisterde hij naar de golven. En langzaam begon Afiba te begrijpen wat de golven bedoelden. Hij moest zélf naar Mami Wata toe. Hij moest haar gaan vragen om Baba vrij te laten als ie beloofde weer met zijn oude bootje net genoeg vissen te vangen voor de familie. En Afiba zou aanbieden om voor de vissen te zorgen. Dan zou Mami Wata Baba vast wel laten gaan! Voorzichtig sprong hij van het bootje."

(…)

Hoe gaat dat aflopen? Kom het beluisteren en beleven aanstaande zondag 9 juni bij KinderCasla.
Kun je niet? Herkansing tijdens het Midzomerfeest op 22 juni.

Terwijl ik het verhaal vertel, dansen en spelen de kinderen van Stichting de Vrolijkheid het verhaal onder leiding van choreografe en dansdocente Lenneke Bisschop en verschijnt Mami Wata in levende lijve: imposant op stelten in haar prachtige gewaad (gemaakt door de naaivrijwilligers van de Vrolijkheid onder leiding van de Almeerse textielkunstenaresse Bertina Slettenhaar).

Komt het zien!